Destinacije :: Krf ::

Barbati je jedno od najpoznatijih i najcenjenijih letovališta na Krfu, sa plažama koje se ubrajaju u najlepše na čitavom ostrvu. Ovaj pravi mondenski rezort omiljen je i među domaćim stanovništvom, ali i među ljubiteljima Grčke i Krfa sa svih strana sveta, što mu daje jedinstven karakter i opuštenu, slobodnu atmosferu.

Nalazi se na istočnoj obali ostrva, svega 15 kilometara severno od glavnog grada Krfa, i kaskadno se spušta niz obronke Pantokratora – najviše planine na ostrvu, što ga čini idealnom destinacijom za sva godišnja doba. Tako mediteranska klima osvežena predivnim planinskim okruženjem, donela je mestu Barbati i status vazdušne banje.

Bogato zeleno okruženje je fantastična kombinacija zimzelenih šuma, maslinjaka i plemenitih citrusnih voćaka, predivnih ružičnjaka i bašti prepunih začinskog i aromatičnog bilja. Maslinjaci predstavljaju jednu od pravih atrakcija čitavog ostrva, sa neorezivanim stablima koja dostižu starost od 400 godina, te i ne čudi što je maslinovo ulje najvažniji proizvod Krfa, a broj plodonosnih stabala procenjuje se na čak 4 miliona.

Barbati je poznat po svojim maslinjacima

Maslinjaci Barbatija protežu se do same obale mora, otvoreni su i slobodni, pa uvek možete naći senovito mesto tokom najtoplijeg dela dana. Sama nadmorska visina Barbatija donosi zaista spektakularan pogled na grad Krf, stari grad i venecijansku tvrđavu, dok na drugoj strni, u daljini možete osmotriti i visoke litice albanskih planina.

U Barbatiju možete naći veliki izbor restorana

Predivna obala Barbatija prepuna je malih zaliva, pa pored glavne plaže možete istraživati i obilaziti pravu prirodnu lepotu kako sa obale, tako i morskim izletima. Kao pravi turistički centar, Barbati su izvanredno razvijeni, pa ćete ovde naći veliki izbor restorana – od tradicionalnijih i ribljih taverni, do onih koji služe internacionalne specijalitete ili izvrsne brze hrane i jedinstvenih krfskih pekara.

Za sve putnike koji vole samostalan odmor i nezavisnu organizaciju, ovde se nalaze veliki supermarketi, kao i odličan izbor svežih, lokalnih prozivoda, od fantastičnog maslinovog ulja, sireva i vina, do svežeg mesa i morskih plodova, mada se za prave ljubitelje ribe ipak preporučuje jutarnja pijaca u obližnjem Ipsosu, gde u jutranjoj izmaglici možete birati divne primerke ulovljene tokom noći.

Sam gradić Barbati podeljen je u dva dela: viši se nalazi pored magistralnog puta i prava je destinacija za zimsku polovinu godine, malo haotičnije organizova, ali veoma živ i uzbudljiv za večernje izlaske. Mirniji, tradicionalniji deo ušuškan je u maslinjake na samoj obali, a da biste stigli do njega, odvajaćete se makadamskim putevima ili pešačkim stazama od magistrale.

Inače, ova šetnja nije duga i svakim korakom će vas nagraditi bogatom hladovinom i fantastičnim pogledom na more.

Barbati je dobro povezan javnim prevozom sa ostatkom ostrva

Za Krf generalno važi pravilo da je dobro imati sopstveni prevoz, ali su Barbati jedno od retkih mesta za koje ovo važi umerenije, jer je odlično povezano kako sa glavnim gradom ostrva, tako i sa popularnim okolnim mestima i plažama. Lokalni autobusi redovno i često prolaze ovuda, a postoje i taksi brodići kojima možete stići do Ipsosa ili fenomenalnog Nisaki zaliva.

Oba dela Barbatija nude raznovrstan izbor smeštaja, uglavnom manjih porodičnih hotela ili pojedinačnih vila kako pored same obale, tako i višim delovima gradića. Inače, Barbati i čitav Krf poznati su po ležernoj, domaćoj atmosferi, i odlikuju se manjim hotelima i restoranima u kojima ćete uživati u pravom gostoprimstvu i familijarnom odnosu, što ovo ostrvo čini jednim od najprijatnijih i najopuštenijih delova Grčke.

Barbati su poslednjih decenija postali i pravi centar alternativnog turizma

U podnožju Pantokratora, Barbati su poslednjih decenija postali i pravi centar alternativnog turizma, sa odličnom zimskom ponudom, pa je ova okolina fantastična i za ljubitelje sporta, rekreativnih sadržaja i avanturiste svih uzrasta.

Plaža Barbati

Centar letnje ponude, dešavanja i života je sama plaža, a ovo je bez pretencioznosti i preterivanja, jedna od najlepših, najčistijih i najbezbednijih plaža ostrva. Stoga je jedna od tek nekoliko plaža Krfa nagrađenih prestižnom Plavom zastavicom, a slobodno možemo reći da je besprekorno organizovana.

Red maslina na obali u čijoj senci se baškare bašte restorana i kafića čini zelenu ivicu plaže, a sitni kamenčići i šljunak sa linijom vode lagano prerastaju u pesak, pa voda ovde nikada nije mutna, a boja mora dobija fantastične nijanse u zavisnosti od doba dana. Ova dobro zaklonjena plaža zaštićena je od jakih vetrova, te je more najčešće mirno i veoma toplo, a odlični sadržaji na plaži čine je pravim izborom za sve koji svoj odmor žele da provedu na jednom mestu.

Na određenim delovima možete iznajmiti ležaljke i suncobrane, kao i raznovrsnu opremu za sportove na vodi – od brodića, pedalina i kajaka, do klubova koji će vas povesti na snorkling ili skuba ronjenje, provozati brzim gliserima ili vam pokazati tihe uvale savršene da se baci udica. Proleće i leto su prava prilika i da upoznate planinske staze, odete na hajking ili jahanje, a ovo je i odlična promena klime za najtopliji deo dana, kada biste svakako tražili osveženje i hladovinu.

Barbati ima odličnu poziciju za istraživanje celog ostrva Krf

Barbati su i inače izvanredno početno mesto za obilazak ostrva, jer se u okolini nalaze raznovrsne atrakcije – od Siniesa, starog napuštenog planinskog seoca, preko manastira Pantokrator na samom vrhu planine, uspavanog Nisakija sa neverovatnim plažicama ukoliko krenete ka severu, dok vas na jugu čekaju odlična letovališta Ipsos, Dasija i Gouvija.

Lokacija na mapi

Smeštaji - Barbati
Rent-A-Car - BarbatiIzleti/Ekskurzije - Barbati

Drugi gradovi Krf