Destinacije :: Centralna Makedonija ::

Jedno od omiljenih letovališta srpskih, ali i stranih turista, i mesto za koje ste sigurno čuli – Asprovalta, nalazi se na obali Egejskog mora, na samoj sredini zaliva Strimonikos, za koji u srpskim atlasima možete pročitati da se zove i Strumički zaliv. Često se kaže da je Asprovalta kombinacija svega što želite od savršenog grčkog odmora. Udaljena je samo 80 kilometara od Soluna i pravo je mesto da se „usidrite“.

Ovaj lep i pedantno uređen gradić kao da je sišao sa kutija popularnih dečijih „lego“ kocki: uredni nizovi crvenih krovova, bašte i zelena dvorišta sa bazenima, okruženo brdašcima sa nizovima čempresa i borića, sa fantastičnom peščanom plažom i, opet nizovima slamnatih suncobrana, ležaljki i beskrajnim plavim morem ispred sebe.

Asprovalta poseduje prelepu peščanu plažu

Asprovalta je naravno najpoznatija po svojoj velikoj plaži, ali i jednim od najlepših pogleda ka pučini Egejskog mora, a kako je okrenuta ka istoku, ovde morate poraniti jedno jutro i dočekati izlazak sunca – obećavamo, isplatiće vam se. Besprekorna linija beličastog peska i šljunka proteže se obalom čak 3 km, sve do Nea Vrasne, a tek da biste stekli utisak o tome koliko je ova plaža zapravo velika imajte na umu da je ponegde široka i neverovatnih 200 metara!

Ovo će vam pružiti osećaj potpune privatnosti i slobode, a sva je prilika da ćete čak i na vrhuncu sezone, tokom jula i avgusta ovde morati sami da pravite gužvu – jer je oko vas naprosto neće biti.

Asprovalta sjajno letovalište za porodice sa malom decom

Plaža je organizovana i na njoj se nalaze mnogi plažni barovi, kafići i taverne, česme, toaleti i tereni za odbojku na pesku, a ovde i dalje možete uživati na ležaljkama po ceni jednog pića u bilo kom od barova. Kristalno prozirna voda, dugačak plićak i visoka bezbednost ove plaže nagrađeni su Plavom zastavicom, pa je Asprovalta sjajno letovalište za porodice sa malom decom.

Tipično, voda mora je ujutru veoma mirna i dosta hladna, da bi popodne bila i do nekoliko stepeni toplija, ali i nešto uzburkanija, pa večernje kupanje ume da bude i pravi izazov za plivače. Takođe, ako ste ljubitelj ronjenja, školjki, ribica i drugih zanimljivih stanovnika morskog dna, svakako koristite prepodnevne časove.

Jedan od kvaliteta Asprovalte je što će vas deca moliti da se vratite ovde i naredne godine. Dugačko šetalište uz plažu, veliki zeleni park i mnogobrojna igrališta, luna parkovi i karnevalski sadržaji namenjeni najmlađim turistima nižu se zajedno sa suvenirnicama. Na ovom šetalištu naći ćete i sve restorane koje poželite, od tradicionalnih taverni sa grčkim sarmicama, salatama, musakama i baklavama, do gril restorana, girosa i picerija.

Asprovalta je sva usmerena ka plaži i bilo gde da ste našli smeštaj po svojoj meri, bićete na kraću šetnju udaljeni od obale mora i šetališta koje je centar ovog veoma idiličnog mesta. Ovakva plaža pravo je mesto za sve sportove i rekreatinve mogućnosti, bilo da vas zanimaju vodeni ili plažni sportovi.

Ne samo deca, već i odrasli obradovaće se kada čuju da ovde postoji i veoma lep mali zoološki vrt. Veliki supermarketi, odlična šoping linija, sniženja koja obično traju čitavog leta i pristupačne cene obično su još neki od argumenata koje možete čuti od zaljubljenika u Asprovaltu.

Ipak, ovo mesto sa skoro 3.500 stanovnika čini ”veliki” grad na obali Grčke, i on ima svoj šarm i ritam tokom čitave godine, a ne samo tokom nekoliko najlepših meseci godišnje. Ono što se često zaboravi je ta fina i intimna atmosfera malog grada, meštani koje možete videti kako se druže, čavrljaju i ispijaju kafe ispred svojih kuća, njihovo uživanje u turistima i veliko gostoprimstvo učiniće da se ovde osetite veoma dobrodošli.

Lokalno stanovništvo je veoma gostoljubivo

Mnogi Grci sasvim fino govore srpski, radi su da pomognu, preporuče, čavrljaju. Stoga vam Asprovalta pre svega nudi veliko gostoprimstvo, i ako izađete malo iz uobičajene šetnje od apartmana do plaže moći ćete da otkrijete gde se tačno meštani najradije kupaju, gde svraćaju na kolače, a gde na jagnjetinu, a ovo može biti razlika između najboljeg letovanja vašeg života i uobičajenog doživljaja grčkih gradića posvećenih turizmu.

Manastir Svetog Đorđa

Takođe, meštani će vam sa ponosom preporučiti da posetite Narodni muzej, gde možete saznati mnogo detalja o istoriji i običajima u Asprovalti, a i manastir Svetog Đorđa svakako je jedna od znamenitosti koje vredi obići. Smatra se da je sagrađen tokom XVI veka, a podignut visoko iznad Asprovalte i pruža sasvim jedinstven panoramski pogled na čitav Stumički zaliv, pa odatle možete videti i ostvo Tasos i Svetu Goru.

Iz Asprovalte veoma lako možete napraviti izlet do Soluna ili Kavale

Kako se Asprovalta nalazi na gotovo idealnoj lokaciji, odavde se možete upustiti u jednodnevne izlete ka Solunu (jer zašto ne biste klincima priuštili zabavan dan u jednom od najboljih akvaparkova) ili ka istorijskoj Kavali, Stagiri i čuvenom Aristotelovom parku, a možete se otisnuti i ka Svetoj Gori.

Asprovalta nije samo porodično letovalište, jer nudi kvalitetan noćni život

Na kraju, Asprovalta je možda dnevni raj za ljude sa malom decom, ali ovde ćete naći i zaista dobru ponudu plažnih barova i klubova za večernji izlazak – Rex, Bollero, Danceteria ili naprosto – Beach bar – izbor je samo vaš, a ovde ćete se upoznati sa popularnim hitovima i elektronskom muzikom. Za sve koji više žele da iskuse tradicionalne grčke melose i plesove, više taverni organizuje „grčke večeri“ kada možete probati specijalitete, gusta crna vina i uživati u živoj muzici i atraktivnim igrama.

Lokacija na mapi

Smeštaji - Asprovalta
Rent-A-Car - AsprovaltaIzleti/Ekskurzije - Asprovalta
Drugi gradovi Centralna Makedonija