Destinacije :: Sifnos ::

Artemonas se smatra pravim „otkrićem“ Sifnosa – nevelikog kikladskog ostrva. Svoje ime dobio je po Artemidi, boginji lova i najveće je mesto Sifnosa, iako ne i glavno – a od Apolonije je udaljeno samo 1,5 kilometara.

Srednjevekovni gradić – Kastro Sifnos

Kastro Sifnos nalazi se na istočnoj obali ostrva, i pruža fantastičan pogled na Faros. Po mnogim mišljenjima jedno od najromantičnijih mesta arhipelaga, ovaj srednjevekovni gradić krase isprepletane uličice, stara arhitektura i sasvim jedinstvena atmosfera.

Iako tvrđave formalno više nema, njene zidine i dalje formiraju same kuće koje se u okviru utvrde nalaze. Kastro Sifnos je pravo izvorište lokalne kulture i istorije, te ovde možete uživati u legendama, anegdotama i istorijskim predanjima, jednako kao i u aromatičnim začinima, vinima i gurmanskim specijalitetima.

Manastir Panagia Poulati

Panagia Poulati je verovatno najlepši i najpoznatiji od sifnoskih manastira. Do upečatljive građevine tipične plave kupole možete se i proštetati, pa se ova crkva najčešće posećuje u okviru obilaska Kastra Sifnos. Kao i u druge manastire, i u ovaj možete slobodno ući i uživati u neobično mirnoj okolini i pravom duhovnom spokoju.

Panagia se nalazi na pola puta između Artemonasa i Kastra, na planinskom obronku odakle se pruža jedinstvena panorama na oba ova gradića, strmu obalu i beskrajno Egejsko more. Manastir je podignut oko 1870. godine i predstavlja idealan primer kikladske sakralne arhitekture.

Plaža Poulati

Najbliža plaža Artemonasa svoje ime deli sa čuvenom crkvom, i nju možete osmotriti sa vidikovca. Poulati je nevelika, kamenita plaža dostupna kako sa mora tako i kolima kojima možete stići blizu, ali do same obale ipak se morate prošetati. Ova plaža savršena je za sve ljubitelje prirode, mira i tišine, jer nije organizovana i ovde nema kafića.

Predivna boja vode i zanimljivo, raznovrsno morsko dno čine je omiljenom za ronjenje na dah. Zahvaljujući lepoj prirodnoj okolini, ova plaža ima i nešto prirodnog hlada, a ukoliko planirate da provedete čitav dan ovde, ponesite sa sobom dosta vode, i odabrane rekvizite, pa možete sasvim uživati u osećaju privatne plaže.

Smeštaji - Artemonas
Rent-A-Car - ArtemonasIzleti/Ekskurzije - ArtemonasDrugi gradovi Sifnos