Destinacije :: Kontinentalni Halkidiki ::

Veličanstveno, maleno ostrvo Amulani sasvim je jednistveno u čitavoj Makedoniji i jedino naseljeno ostrvo Halkidikija. Nalazi se ispred moćne planine Atos, u okruženju kompleksa još manjih ostrva. Smešteno je svega 2 kilometra od zapadne obale rta Svete Gore, u zalivu između drugog i trećeg prsta Halkidikija. Oko 130 kilometara udaljen je Solun, a sa obalom Amulani je povezan veoma frekventnim trajektima sa Tripitijem.

Jedinstvena priroda i raskošno morsko dno prava su atrakcija kako za ljubitelje podvodnih sportova, ronjenja i skuba-divinga, tako i za pecanje ili uživanje u svežoj ribi i plodovima mora. Ovo ostrvo karakteriše i za Halkidiki tipična, raskošna vegetacija, a divna klima čine ga idealnom destinacijom za odmor od prvih dana maja pa sve do kraja oktobra. Amulani ima površinu od svega 4,5 kvadratna kilometra, a njegove obale krase predivne plaže poput Alikes, Agios Georgios, Megali Ammos ili Karagatsia, kao i mnogobrojne, bezimene uvale za ljubitelje prirode, privatnosti i spektakularnih krajolika. Na njemu danas živi oko 600 stalnih stanovnika, a sve do 1925. godine, ovo ostrvo bilo je metoh odnosno posed Manastira Svetog Vatopeda, jednog od 20 manastira na Svetoj Gori. Tokom tog razdoblja ovde su, tipično, živela tek dva ili tri monaha koji su se starali o zemlji, sa oko 20-ak pomoćnika. Njihove vredne ruke kultivisale su ovo ostrvo i obogatile ga predivnim maslinjacima, ali i domaćim životinjama koje su odgajali za potrebe manastira. Kao i veliki deo obale Halkidikija i ovo ostrvo ponuđeno je kao utočište za izbeglice iz Male Azije koje su preplavile ove obale nakon Grčko-Turskog rata. Novi stanovnici sa sobom su doneli svoju kulturu, običaje i tradiciju, a kako su i u svojim zavičajima živeli pored mora, nastavili su da se bave ribarstvom i kroz nekoliko godina sasvim prilagodili ostrvo svojim potrebama, ali i svoje navike novim okolnostima. Danas, hrana se ovde sprema na tradicionalne, stare načine, po tajnim receptima koji se brižljivo čuvaju, a restorani i taverne služe interesantna jela, prepuna mešavina orijentalnih i mediteranskih začina. Jedna od tradicija je i izrada bademovih cvetova od marcipana, izvedena gotovo pletenjem svilenih vlakana, a ove dame na delu možete i videti u Etnografskom muzeju gde se redovno sastaju. Ovaj muzej je i dom istorije ostrvca, koju možete videti kroz kohernetnu i lepo predstavljenu izložbu. Zgrada u kojoj se muzej nalazi jedna je od najstarijih građevina na ostrvu, podignuta 1907. godine za potrebe manastira, koju su kasniji stanovnici pretvorili u prvu komunalnu zgradu, gde je bila smeštena škola, sa kuhinjom i trpezarijama. Ovde možete videti razne narodne nošnje, alate i oružja, relikvije i svakodnevne predmete vezane za tradiciju i prošlost ovih neobičnih ljudi, a tokom leta, tu se održava nekoliko manifestacija kada možete uživati i u oživljavanju etno-muzike, običaja i starih proslava.

Šetnja ovim ostrvom provešće vas pored kamenih kuća izgrađenih na stare načine, dvorišta ukrašena ribarskim mrežama, sa malim povrtnjacima i velikim, raskošnim vrtovima. Danas se, Amulani ponosi svojom najvećom ribarskom flotom u Makedoniji, sa ribarenjem kao glavnom delatnošću i gajenjem maslina kao pravim stubom privrede. Ipak blizina Svete Gore i atraktivnost ostrva čine ga veoma popularnim kako kod turista, tako i kod hodočasnika.

Plaže, ipak ostaju najvažnija atrakcija ostrva. Agios Giorgios nalazi se na istočnoj strani ostrva i gleda na Uranopolis, a dostupna je i sa kopna i sa mora. Smatra se jednom od nalepših plaža, sa predivnom peščanom obalom, i plitkim ulazom. Sa obe strane oivičavaju je stenoviti rtovi zariveni u more, pa će svi spretniji avnaturisti uživati u pentranju i posmatranju morskog sveta – ježeva, kraba, probalnih školjki i riba. U zaleđu ove plaže nalaze se dosta taverni i kafića u kojima možete potražiti osveženje i probati neke tradicionalne poslastice. Između samog sela i Agios Giorgiosa nalazi se niz bezimenih, manjih uvala, od kojih su neke dostupne i sa kopna. Alikes je na suprotnoj strani ostrva, a na zapadnoj strani ovog zaliva pogled stiže i do Sitonije. Ovo je veoma dobro organizovana, opuštena plaža za ljubitelje romantike i divnih zalazaka sunca. Fini pesak, besprekorna čistoća i blag uaz u vodu čine je omiljenom i među klincima, pa je pravo mesto i za porodičan odmor. Porto Agio nagrađena je Plavom zastvom za svoju lepotu, čistoću obale i vode. Prelepa brdovita konfiguracija tla podseća na crnogorske plaže, sa kamenitim liticama kojima se možete šetati uz malo bolju fizičku spremnost. Plaža je izvanredno dobro organizovana, i to ne samo zbog kafića gde se možete opustiti i osvežiti, već i zbog tuševa, kabina za presvlačenje, informativnog štanda i medicinskog osoblja. Takođe, posebno se ističe lepota plaža okolnih, nenaseljenih ostrvaca koje meštani zovu Gaidouronisia. Ovih „magarećih“ ostrva, koja se inače zovu Drenia, ima ukupno šest i do njih se može isključivo brodovima.

Amulani je inače dom samo jednog mestašca, ali se pored svih njegovih obala polako pojavljuju pravi mali turistički rezorti, sa svojim plažnim barovima, kantinama i tavernama, te pokojom vilom u zaleđu. Ostrvo ima samo jedan veći put, i on povezuje istočnu obalu ostrva, od mesta Amulani do Agonisi rezorta. Ovo neveliko ostrvo je bogom dano i za šetanje, sa šumarcima, neverovatnim zelenim bojama i ne toliko prometnim putevima, a dovoljno je malo da ga kolima možete obići „uzduž i popreko“ za svega nekoliko sati. Amulani je pravo mesto za sve ljubitelje Grčke koji bi želeli da uživaju u svim lepotama Halkidikija, a da ipak pobegnu od „kopna“. Ovo neveliko ostrvo pružiće vam intiman, romantičan krajolik, kao stvoren za porodična putovanja ili neke nezboravne trenutke. Odavde se pruža i izvanredna mogućnost obilska Svete Gore, kao plaža, poput one u Uranopolisu, ili plaže Tripiti.

Kako stići do Amulanija?

Svakodnevni trajketi saobraćaju od Amulanija do Tripitija, sa cenom od oko 2 evra za putnike i 10 evra za putnička vozila. Ovamo možete stići iz Soluna, autobusima koji u proseku imaju polaske ka Tripitiju i Amulaniju na svaka dva sata. Takođe, i samo ostrvo povezano je lokalnim saobraćajem, te vas autobusi mogu odvesti do svakog kutka ostrva.

Lokacija na mapi

Smeštaji - Amulani
Rent-A-Car - AmulaniIzleti/Ekskurzije - AmulaniDrugi gradovi Kontinentalni Halkidiki