Destinacije :: Tasos ::

Plaža i maleno letovalište Aliki nalazi se na jugoistočnoj obali Tasosa, 32 kilometra udaljeno od Limenasa, glavnog grada ovog zelenog ostrva. Aliki je izuzetno upečatljivo i neobično mesto, jer se prostire na malom rtu koji čine dva duboka zaliva, te je Aliki zaista atraktivno mesto za ljubitelje plaža, sunčanja i mora.

Jedna uvala okrenuta je na istok, pa te je savršena za jutarnje kupanje, dok je druga okrenuta na zapad i nagradiće vas fenomenalnim zalascima sunca. Obe ove plaže su lepo uređene i orgnaizovane, pa na njima možete iznajmiti suncobrane i ležaljke ukoliko želite, a u zaleđu plaža je i sasvim fin izbor kafića, restorana i taverni gde možete uživati u svim čarima lokalne kuhinje.

Plaža Aliki poseduje dve manje uvale

Pesak ili šljunak, izbor je samo vaš, a kristalno prozirna voda i zanimljive nijanse mora krase obe ove prirodne luke u kojima  danas možete videti ribarske brodiće i jedrilice kako se ljuljuškaju na talasima. Jedna od uvala je zaštićenija i more je ovde mirnije, pa i gužve umeju da budu veće, a i izbor barova je veći.

Druga uvala je pravo mesto da se sasvim prepustite svim čarima mora i sunca i uživate u malo mirnijem okruženju. Jedina možda mana ovih plaža je njihova ne tako velika površina, koja predstavlja i deo njihovog šarma. Ipak ovde umeju da budu poprilične gužve, a najisplativije je provesti čitav dan uz ručak u nekoj od taverni, jer ćete moći da uživate na ležaljkama čitavog dana.

Aliki je jedan od najvažnijih arheoloških nalazišta na Tasosu

Ovaj mali rt daleko je poznatiji od svojih plaža, zato što se smatra jednim od najvažnijih arheoloških nalazišta na Tasosu. Ovde će vas uređena staza odvesti do starog kamenoloma odakle se vadio tokom antike čuveni mermer, a ovaj kamenolom je svojim punim kapacitetom radio sve do pada Vizantije.

Velike mermerne kamenove i dalje možete videti na morskom dnu. Istorijska predanja svedoče o antičkom kraljevstvu Alikiju, koje je imalo brojnu populaciju i za to vreme izuzetno veliku luku. Tokom VII veka pre nove ere, na istočnoj obali Alikija podignuto je svetilište posvećeno bogu Apolonu, a na ovom mestu je krajem XIX veka otkriven i jedan izvanredno očuvan Kuros - specifičan tip grčke statue koja predstavlja mladića koji stoji.

Na Alikiju se nalaze i ostaci dve ranohrišćanske bazilke

Ova statua predstavnik je arhaične antičke kulture i tokom XIX veka smatralo se da predstavljaju Apolona samog. Ovaj Kuros danas se čuva u Istanbulu. Takođe, Aliki je i značajan verski i kulturni lokalitet, pošto ovde možete videti ostatke dve ranohrišćanske bazilke.

Poseta ovom lokalitetu jedna je od nezaobilaznih tura na Tasosu, a posebno što pruža priliku da se okupate na predivnim plažama. Aliki ima nevelik izbor privatnih smeštaja, kao i supermarket koji će vam pružiti sve što je potrebno i za samostalan odmor u ovom predivnom, prirodnom okruženju.

Lokacija na mapi

Smeštaji - Aliki
Rent-A-Car - AlikiIzleti/Ekskurzije - Aliki
Drugi gradovi Tasos