Destinacije :: Paros ::

Aliki je lepo ribarsko mestašce smešteno na samom jugu kikladskog ostrva Paros, jednog od pravih pandana obližnjeg Mikonosa, sa puno mogućnosti za odličan provod, ali i uživanje u mirnom okruženju i predivnim krajolicima.

Aliki je udaljen svega 3,5 kilometra od aerodroma i oko 15 kilometara od glavnog grada i luke ostrva Paros, a nalazi se u maloj, uvučenoj uvali, pa je more ovde mirnije nego na drugim obalama ovog ostrva koje je inače poznato po svojim dosta jakim vetrovima. Klasična kikladska arhitektura, izbeljene fasade i kontrastni plavi detalji čine slikoviti okvir ove šarmantne luke u kojoj svakodnevno možete videti male ribarske brodiće i čamce.

Kako je Aliki dobio ime

Svoje ime Aliki duguje neobičnim, slanim močvarama, sa trskama i jezercima koje ćete mestimično videti pored obale. Ovaj prirodni fenomen je poseban i veoma važan deo ekosistema čitavog ostrva, a nalazi se na južnoj strani Alikija. Lepa prirodna okolina i blaga zatalasanost brda na kome se ova luka nalazi čine stepenastu panorama mesta, sa divnim šetalištem pored mora, marine i plaže, jedna za drugom nižu se izvrsne, tradicionalne taverne, restorani i kafići, a preporuka je da svakako probate tradicionalne, na suncu sušene hobotnice.

Peščana plaža Aliki – Smatra se jednom od najlepših na ostrvu Paros

Velika, lepa peščana plaža Aliki mestimično je prošarana sitnim kamenčićima, a smatra se jednom od najlepših na ostrvu i zbog uvučenosti u sam zaliv nešto je zaštićenija od vetra. Mirnija voda i blag ulaz u more čine Aliki jednom od najomiljenijih porodičnih plaža, pa ćete ovde moći da uživate u prosečno više „tihih“ dana nego što je to na drugim delovima Parosa.

U blizini Alikija se nalazi nekoliko izuzetno lepih plaža

Poslednjih godina, Aliki je sve popularnija turistička destinacija i sve više posetilaca počinje da bira ovo južno letovalište za svoju „luku“, pre nego popularniju, severnu Naoussu. Velika prednost je i dostupnost i blizina još nekoliko izuzetno lepih plaža.

Plaža Agios Nikolaos

Do predivnog peska Agios Nikolaos plaže možete stići i peške, a ova plaža nalazi se pored samog Alikija kada krenete ka glavnom gradu ostrva. Iako neuređena, ova plaža je jedan od prvih izbora za sve ljubitelje grčkih ostrva koji reše da svoj odmor provedu u Alikiju, a u njenom zaleđu možete naći odlične tavern, kao i dosta dobar izbor smeštaja.

Plaža Paros Krotiri – Jedna je od retkih ostrvskih plaža koje nisu peščane

Ako ste ikada razgledali Paros, plaža Krotiri verovatno vam je zapala za oko, ali retko ko zna da postoji i još jedna istoimena plaža, pored ovog bučnog i glamurozonog turstičkog rezorta. Paros Krotiri nalazi se nadomak Alikija i jedna je od retkih ostrvskih plaža koje nisu peščane, već će vas ovde dočekati malo tipičnija „mediteranska“ plaža sa sitnim beličastim kamenčićima i kedrovim šumarcima na obali. Ovde se pruža i prilika za dinamičnije prizore, stenovite litice i nekoliko sasvim izolovanih plažica u senici okomite obale, pa vam ova plaža može pružiti sasvim novo iskustvo.

Plaža Farangas

Svakako, tu je Farangas - po mnogim mišljenjimanajisplativija“ plaža čitave južne obale ostrva. Ova predivna peščana plaža dobro je zaštiećna od vetra, a njene kristalno prozirne vode pravi su raj za ljubitelje plivanja i ronjenja.

Velikim delom, ova plaža je neuređena, a do nje možete stići jedino sopstvenim prevozom, jer nema autobusa koji bi ovamo dovozili brojne turiste, pa se savetuje da ponesete sa sobom baš sve što vam treba, jer mala kafeteriju na samom kraju ove plaže možete zateći i zatvorenu. Ova plaža je idealno mesto i za rekreativce i sve sportove na vodi.

Od Alikija kreće i jedna od najzanimljivijih treking staza na Parosu

Za sve avanturiste i ljubitelje prirode, od Alikija kreće i jedna od najzanimljivijih treking staza na Parosu. Od Alikija do Lefkesa čekaju vas izazovni usponi od Kamarija i Aneratze, preko Agios Gregoriosa, sve do Aghios Gainnis Kaparos, iza čega, nad Lefkesom, leži najviši vrh ostrva sa svojih 776 metara, na kome se nalazi crkvica Svih Svetih.

Ovde ćete zateći panoramu od koje zastaje dah. Ova kamenita staza provešće vas i pored ostataka kamenih zidova, vinograda i maslinjaka, bogatih voćnjaka i šumaraka. Ova ruta nije ni malo lagana i dugačka je čak 20 kilometara, što znači da će onima u dobroj kondiciji biti potrebno oko 6 sati da je savladaju, pa budite dobro pripremljeni i nemojte olako shvatiti ovaj izazov.

Aliki je najbolje mesto na Parosu ukoliko više cenite kulinarske nego morske čarolije

Aliki je poznat i po izuzetno gostoprimljivim meštanima, koja ide ruku pod ruku sa izvanrednom gastronomskom ponudom. Jedno je izvesno: Aliki je najbolje mesto na Parosu ukoliko više cenite kulinarske nego morske čarolije. “Tradicionalno” ovde ne znači samo “po starom receptu”, već i od domaćih namirnica iz bašti, vinograda i voćnjaka vlasnika resotrana, a sveža riba zaista je jutros izvađena iz mora.

Morski plodovi, neobični recepti, mešavine začina, ali i predivne sorte vina učiniće vaš odmor potpuno nezaboravnim. Kulinarsko iskustvo, ali i prava karnevalska atmosfera svoj vrhunac u Alikiju dostiže u junu, kada se obeležava Sveti Jovan Klidonaški – svetac koga meštani smatraju svojim zaštitnikom.

Sveta liturgija praćena je ovde velikim slavljem, mnogobrojnim kulturnim sadržajima i čak vatrometom, pa ovaj praznik ne treba propustiti. A tada ćete moći da probate i raznovrsne specijalitete koje domaćice prave u ovim prilikama – od ‘’suome’’ preko pilećih supa, pa do domaćih vina i drugih delikatesa. Paros je inače poznat po svojoj festivalskoj atmosferi, i po proslavama, karnevalima i odličnoj zabavi koje ne zaostaju za daleko popularnijim Mikonosom, mada “žurke” ovde imaju ipak drugačiji, topliji i tradicionalniji karakter.

U Alikiju se nalazi i Kikladski narodni muzej

Vredi pomenuti i da se u Alikiju nalazi i Kikladski narodni muzej, gde možete videti zanimljivu postavku – ručno izrađene minijature različitih vrsta brodova, kao i značajnih građevina koje donose koherentnu i upečatljivu priču o istoriji čitavog arhipelaga.

Proverite zašto Aliki važi kao izvanredno mesto za letovanje

Zbog svojih prekrasnih plaža, izvrsne domaće hrane, zanimljive atmosfere i pravog obilja sportskih sadržaja, igrališta i predivne prirode, Aliki važi kao izvanredno mesto za letovanje sa decom, dok romantični prizori i dinamična obala pružaju i mogućnosti za aktivan i uzbudljiv odmor.

Gde se nalazi letovalište Aliki na ostrvu Paros:

Smeštaji - Aliki
Rent-A-Car - AlikiIzleti/Ekskurzije - AlikiDrugi gradovi Paros