Destinacije :: Krf ::

Na zapadnoj obali Krfa, svega 15-ak kilometara od glavnog grada ostrva nalazi se Agios Gordios, okružen bogatim maslinjacima i vinogradima koji se spuštaju niz planinske obronke ostrva, i stižu gotovo do same obale mora. Dugačak pojas finog zlatastog peska, kristalno čista voda Jonskog mora i neki od najlepših zalazaka sunca izdvajaju Agios Gordios od ostalih plaža na Krfu.

Agios Gordios ime duguje staroj crkvi koja se nalazi na samoj plaži

Svoje ime ovo mesto dobilo je po staroj crkvi koja se nalazi na samoj plaži. Tačna godina gradnje ostala je nepoznanica do danas, a pojavljuje se u davne 1714. godine u crkvenim dokumentima. Ova mala, slikovita crkva proslavlja praznik svog sveca svakog 3. januara, a liturgije se ovde održavaju i svakog trećeg dana nakon Uskrsa.

Sveti Gordios

Sveti Gordios, zaštitnik ovog mesta, rođen je u dalekoj Kapadokiji, i bio jedan od istaknutih carskih oficira u vojsci cara Licinusa, suverena Istočnog rimskog carstva. Kada je Licinus 314. godine zaratio sa Konstantnom Velikim, kao svoje najveće saveznike video je protivnike nove Hrišćanske crkve koju je Konstantin učinio i zvaničnom religijom, pa su pod njegovom vladavinom stradali gotovo svi hrišćani u njegovoj vojsci, ali i mnoge crkve.

Gordios, jedan od progonjenih hrišćana, pobegao je duboko u planine gde se posvetio postu i molitvi, sve dok se nije javno pobunio protiv Licinusove tiranije. Njegova beseda bila je posvećena njegovim doskorašnjim saborcima, oficirima i vojnicima, a odigrala se tokom novogodišnjih svečanosti u teatru, gde su bili okupljeni razni zvaničnici. Njegova hrabrost i rečitost nije bila dovoljna da ga sačuva od carskog gneva, a ovo šarmantno selo svojim imenom čuva uspomenu na Gordiosovu pobunu koja ga je stajala glave.

Ljubitelji pravoslavne arhitekture uživaće u jedinstvenim linijama ove jednostavne crkve, koja je danas okružena malim porodičnim hotelima, vilama, lepim kafeima, tavernama i restoranima, jer je Agios Gordios jedno veoma živo i zanimljivo mesto za odmor i letnju razonodu.

U blizini Agios Gordios se nalaze prelepe plaže Glifada i Kontogialos

Veoma je blizu popularnih plaža Glifada i Kontogialos, i polako postaje još jedno od omiljenih turističkih mesta. Ono što ga posebno izdvaja je osećaj mira i izolovanosti, koji pružaju visoke planine koje ga okružuju i odvajaju od ostatka ostrva. Putevi kojima ćete doći ovamo su uski, vijugavi i ne vode bukvalno nikuda sem do ovog zaista skrivenog dragulja Krfa.

Agios Gordios je dobro povezan sa glavnim gradom čestim linijama lokalnog saobraćaja

Pomalo izlovana lokacija nipošto ne treba da vas odvrati od Agios Gordiosa, jer je mesto izuzetno dobro povezano sa glavnim gradom i čestim linijama lokalnog saobraćaja, pa nećete imati utisak da ste zatvoreni, čak i ako ne budete imali kola na raspolaganju. Ovde će vas dočekati mešavina tradicionlane arhitekture i modernih zgrada sa veoma razvijenim smislom za prave potrebe svojih posetilaca, pa je ukupni utisak gotovo nadrealan. Tu ćete biti okruženi veoma raznovrsnom ponudom i najsavremenijim uslugama u staromodnom, tradicionlanom ambijentu.

Agios Gordios ljubomorno čuva svoj mir i tišinu

Impresivne litice otvaraju ovu peščanu uvalu, nudeći neke od najlepših prizora čitavog ostrva, a ako uhvatite pravi trenutak, usamljena crkvica na obali postaje pravi amblem – ne samo ovog mesta, već i čitavog Krfa. Verovatno je baš nedostatak puteva „sačuvao“ ovo mesto od prebrzog i haotičnog razvoja, i iako ovde ume da bude i gužve tokom vrhunca sezone, Agios Gordios ljubomorno čuva svoj mir i tišinu, pa je čest izbor ljudi koji žele da uživaju u očuvanim prirodnim lepotama i kojima neće nedostajati bučne celovečernje zabave.

Srećom Agios Gordios nije predat u ruke masovnog turizma

Kako ovo mesto nije u potpunosti predato u ruke masovnom turizmu, ovde još uvek možete sresti tradicionalna zanimanja, vredne stočare i ribare koji snabdevaju lokalne restorane i tradicionalne taverne fantastičnim domaćim namirnicama – mlekom, sirom, maslinama i dragocenim uljima, ali i svežom ribom i plodovima mora, pa ćete ovde moći da uživate u neponovljivim ukusima tradicionalno proizvedenih namirnica.

Stena Ortholithos – Jedan od najznamenitijih simbola Agios Gordiosa

Jedan od najznamenitijih simbola ovog mesta je i Ortholithos – velika stena koja se uzdiže na istolnom delu dugačke, peščane plaže. Ukoliko je posmatrate sa obale, ne izgleda kao mnogo više od velikog kamena, ali ako ste avanturističkog duha, svaki napor da tamo stignete biće višestruko nagrađen. Prekrasna mala plaža sakrivena je iza ovih stena i okružena visokim čempresima.

Ukoliko ste ljubitelj fotografije, ili samo želite nezaboravnu uspomenu sa Krfa, ovo je mesto na koje želite da ponesete fotoaparat. Ova stenovita obala nagradiće vas gotovo nezemaljskim prizorima plavetnila i čudnih formacija razbacanih po plićaku. Zaštićena od vetrova, ova uvala je fantastično mesto za ljubitelje ronjenja, avanturiste i istraživače.

Preporučujemo Vam da posetite mesta Kato Garouna, Pentati i Sinarade

Agios Gordios je takođe i pravo mesto ukoliko ste naprosto zaljubljeni u Grčku, pošto odavde i peške možete stići do tri prekrasna, tradicionalna sela u unutrašnjosti ostrva. Kato Garouna, Pentati i Sinarade nude predivne prizore, duge, slikovite staze, a svako od ovih sela odiše sopstvenim šarmom i znamenitostima, pa ih svakako vredi posetiti. Ova jedinstvena ostrvska destinacija može da zadovolji gotovo bilo čiji ukus, posebno ako imamo u vidu da čitavo ostrvo možete obići u organizovanim turama ili prema sopstvenim idejama i zamislima.

Agios Gordios je pravo mesto za opušten porodičan odmor

Agios Gordios se ističe i kao mesto umerenih cena i zaista raznovrsne ponude, pa ćete tu pronaći čak i restorane zasnovane na meksičkim ili azijskim specijalitetima, ili moći da uživate u uličnoj hrani i pecivima, jednako kao i u tradicionlanim grčkim ili mediteranskim specijalitetima.

Fantastična plaža, zaklonjenost od prevelike buke i gužve, ali i raznovrsne mogućnosti za aktivan odmor, te odlični sadržaji za mališane čine Agios Gordios pravim mestom za opušten, porodičan odmor, dok mu fantastična priroda, planinsko zaleđe i mnoge zavučene uvale i male plažice daju veoma intimnu i romantičnu notu, pa je ovo omiljena destinacija i za bekstvo u paru.

Lokacija na mapi

Smeštaji - Agios Gordios
Rent-A-Car - Agios GordiosIzleti/Ekskurzije - Agios Gordios

Drugi gradovi Krf