Kao i u igricama tako i u životu na kraju svakog putovanja pa i onog u Grčku dolazi kraljica koju nije lako preći. Tako će se i vama najvarovatnije dogoditi da nakon napornog putovanja, umorni od vožnje, sunca, nespavanja i bez kafe (jer je bila 5 evrića na pumpi) stignete do svog smeštaja. I taman kad pomislite kako bi Vam par sati sna dobro došli pre nego što se bacite u tolko priželjkivano more dogodiće Vam se ono što se dogodi i većini. Naviknite se da je to normalna stvar kao i kad vidite Poljaka sa belim čarapama i sandalama.

1

Siguran sam da već znate o čemu se radi i da ste te događaje potisnuli duboko u podsvest, ali ajde da ponovimo i možda damo neka jednostavna rešenja za taj neizbežan problem. Naime, kao i prosečan naš turista dobro ste se pripremili za put ali niste dovoljno istražili kako da pronađete sam smeštaj u kome ćete provesti narednih 10 (+/-) dana. Pogldali ste par slika, pomislili, malo selo par kafića, naći ću to iz cuga. Međutim na terenu to može izgledati dosta drugačije.

2

Dobro neće Vam ovo biti neka teška prepreka, malo se raspitate u prodavnici (jer u principu svako tamo zna svakoga) i tu ste, ispred svog smeštaja. Ali tu tek nastaje problem, jer vlasnik/menadžer smeštaj obično nikad nije tamo kad vi dođete (posle ga redovno viđate), osim ukoliko ne idete u neki hotel. I dok cunjate okolo, nakon što pritisnete sve moguće interfone i zvonca i izlupate sva moguća vrata, obratiće Vam se ljupki glasić neke starije gospođe, da ne kažem babe.

3

Verovatno ni naučnici ne mogu da utvrde zašto, ali u svakoj prilici kada se izgubite u Grčkoj pored Vas će se naći jedna baba (ili više njih) i par mačaka (dede se pojavljuju u izuzetno retkim prilikama). Tako i u ovoj prilici, obratie Vam se gospođa na čistom grčkom. Koliko god joj vi pokazivali rukama da tražite vlasnika vašeg smeštaja ona će pričati i pričati na grčkom jeziku.

5

Može se desiti da neko od Vaših saputnika naivno proba da stupi u kontakt sa gospođom na engleskom jeziku, ali primetiće da ne pomaže voda majko sa korita Ivanova i shvatiti da im je to jednako gašenju požara benzinom. Ona će i dalje s vama pričati na grčkom jeziku iako je jasno da je ne razumete ni reč. Kad svi odustanu i pomire se da su u bezizlaznoj situaciji, tu nastupate Vi sa našim rešenjem kako biste izvadili stvar.

4

Sa par grčkih reči možete preći i ovu naizgled nerešivu prepreku. Kažite joj polako: Kserete (znate li) pu (gde) ine (je) Džordž (ime vlasnika smeštaja – Džordž, Janis ili Kostas – četvrta opcija vam verovatno ne treba). Sa ovih 4 reči biste trebali da završite posao i pronađete vlasnika smeštaja, a ukoliko to ne pomogne bićete prinuđeni da ga pozovete telefonom i osetite sve čari rominga u romingu.

6