Ako dolazite automobilom put ka Tasosu vodi vas preko sada već čuvenog solunskog prstena (ring road), odnosno obilaznicom oko Soluna gde treba da pratite putokaze za Kavalu. Usput ćete proći pored dva grčka jezera – Koronia i Volvi. Sledeći orijentiri na vašem putu ka ‘smaragdnom ostrvu” su dva letovališta Stavros i Asprovalta (udaljeni 80 kilometara istočno od Soluna), a od Asprovalte do Kavale ima još oko 69 kilometara. Na trajekt ka Tasosu možete i u Kavali, ali se za ukrcavanje na feribot obično bira mesto Keramoti – 48 kilometara udaljeno od Kavale.

ferry1

Feriboti od Kavale do mesta Skala Prinos na zapadnom delu Tasosa kreću na svaka dva sata. Karta je 5€ za odraslu osobu, za dete 2.50€, dok za automobil treba izdvojiti 19€ (ako nije duži od 4.25 metara) ili 24€ (ako je duži od 4.25m). Ugodna vožnja Kavala-Skala Prinos traje oko 1h i 15 min.

ferry3

Trajekti od mesta Keramoti vode do luke Limenas – glavnog grada Tasosa. Ova vožnja traje oko 40 minuta, a cena karte po odrasloj osobi je 3.50€, za decu 1.50€, dok za automobil treba izdvojiti 16€ ili 20€ (u zavisnosti da li je auto kraći od 4.25m ili duži). Ova opcija feribota je zgodnija i za one koji dolaze avionom do aerodroma ”Aleksandar Veliki” u Hrisupuliju, koji je smešten svega 20 km, odnosno 15-ak minuta vožnje od centra Keramotija. Tako da ako sletite ovde, taksi do trajekta u Keramotiju koštaće vas oko 10€.

ferry2

Rezervacija karata u Kavali i Keramotiju, nije moguća, niti je potrebna, jer je izuzetno retka situacija da na prvi naredni polazak ne uspete da se ukrcate. Inače, uvek aktulne cene i red vožnje, kao informacije potražite na internet prezentacijama ove dve kompanije: www.thassos-ferries.gr iwww.anethferries.gr.

ferry4

Takođe, velika atrakcija za turiste koji plove ovim trajektima je neobično pitomo jato galebova i albatrosa koje verno prati svaki trajekt, od njegovog polaska do pristajanja. Ovo je retko mesto gde možete uživati u njihovoj lepoti iz neposredne blizine, čak i hraniti ih iz ruke.