Thessaloniki, ili – Solun kako su ovo grčko ime slovenski narodi prihvatili, drugi je po značaju i veličini grad u Grčkoj, severna prestonica i jedan od najvećih kulturnih, obrazovnih i privrednih centara zemlje Helena. Sa preko milion stanovnika, Solun se smatra kulturnom prestonicom, svetski poznat po svojim festivalima, manifestacijama i fantastično živom društvenom i noćnom životu.

ulice1

Jedan od poznatih turističkih portala, ”Lonely Planet” – Solun je 2015. godine rangirao kao 5. na svetu po najboljim žurkama. Ali ovo nije još ni početak priče o Solunu. Mogli bismo biti poetski nastrojeni i reći da je Solunska priča počela pre više od 3.000 godina, i od tada neprekidno traje. Ukoliko ste, međutim, izdvojili samo jedan dan da obiđete Solun, daćemo vam nekoliko predloga za ono što bi bilo najprimamljivije videti.

gradsko-jezgro

Ako ulica ide nizbrdo, izlazi na more

Ovde se nalazi i Univerzitet, pa je sve prepuno studenata i veselog, mladog i kosmopolitski nastrojenog sveta. Centar grada izlazi na more, a sve ulice u Solunu ili su paralelne ili upravne na morsku obalu, pa se možete lako snaći pridržavajući se nekoliko jednostavnih pravila: ako ulica ide nizbrdo, izlazi na more, a preseca Nikis, Tsimiski, Ermou, Egnatiiu, Agiou Dimitrou i Kassandrou – najveće avenije centra Soluna.

solun2

Ukoliko ste ljubitelj pešačenja, šetnja je jedan od najboljih načina da iskusite i upoznate ovaj fantastični grad, njegove spomenike, arhitekturu, znamenitosti, ali i ljude i naravno, pronađete najbolju uličnu hranu u Grčkoj. Međutim, ni javni prevoz nije loša varijanta ukoliko niste došli kolima. Odlična je vest da je Solun ima zaista dobar i pristupačan gradski saobraćaj, za koji postoji i dobra mobilna aplikacija koja će vam pomoći da se snalazite u gradu kao da ste rođeni u njemu. Postoji i nekoliko turističkih linija koje će vas provesti pored velikog broja znamenitosti za nešto manje od sat vremena – za svega 2€.

šetalište1

Zaštitni znak Soluna – Bela Kula

Bela kula je svakako zaštintni znak ovog prelepog grada. Kula je jedini deo tvrđave na obali zaliva koja je odolela vremenu. Građena je još u XII veku a korišćena je kao zatvor za muslimanske vojnike. Jedno vreme je stoga inosila naziv “krvava kula” zbog pokolja koji se dešavao.

istorija10

U poslednje vreme sama kula predstavljala je dom muzeju istorije i umetnosti grada Soluna, a cena ulaza u muzejsko utvrđenje je svega 2 EUR. Pogled sa Bele kule mnogi turisti izdvajaju kao najlepši utisak koji nose iz Soluna te stoga pokušajte da se ovde zadržite malo duže i uživate u izvanrednom pogledu na Solun.

bela-kula1

Gde se nalazi Bela Kula

Aristotelov Trg – Centralni gradski trg

Kapani i Modiano čuvaju duh kraja XIX i početka XX veka, a nalaze se u neposrednoj blizini najvećeg i najpoznatijeg gradskog trga.  Od mnogobrojnih trgova, svojom impoznatnošću izdvaja se Aristotelov Trg sa pešačkom Venizelosovom ulicom, koja je pravi epicentar svih događanja u gradu, pa su ovde pored raznovrsnih restorana, kafića, klubova i prodavnica zastupljene i kulturne manifestacije, koncerti, letnja otvorena scena i startna linija svakog večernjeg izlaska.

solun1

Gde se nalazi Aristotelov Trg – Centralni gradski trg

Neka tajna veza Soluna i Srbije

Naravno, Solun ima veoma posebno mesto na stranicama srpske istorije. Ćirilo i Metodije nisu nasumično izabrani da budu tvorci prvog slovenskog pisma. Još u IX veku u okolini Soluna živelo je dosta Slovena, iako se teško pronalaze bilo kakvi dokazi ovoga. Tek, ova dva brata vladala su slovenskim jezicima kao i svojim maternjim, grčkim jezikom što im je omogućilo da osmisle pismo i slovenskim narodima na ovim prostorima prevedu Bibliju.

tajna-veza

Zejtinlik - Veliko groblje srpskih vojnika

Bukvalno stotine godina slične istorije, kulture i društvenih prilika učinile su bliskim srpski narod i solunske Grke, a jedan od najvećih spomenika ovog prijateljstva obeležava jedan od najstrašnijih događaja moderne srpske istorije – Zejtinlik. Veliko groblje srpskih vojnika stradalih prilikom proboja Solunskog fronta jedan je od nekoliko najznačajnijih srpskih memorijala u svetu.

zejtinlik1

Zejtinlik je nekada bio samo još jedna pijaca ulja (zejtina), na kojoj se nalazila najveća srpska poljska bolnica tokom borbi u I svetskom ratu. Kasnije, 20-tih godina ovo mesto određeno je kao veliki memorijal svim vojnicima poginulim tokom proboja Solunskog fronta, pa se ovde nalaze i grobovi francuskih, italijanskih, engleskih i ruskih vojnika.

zejtinlik3

Idejno rešenje delo je srpskog arhitekte Aleksandra Vasića, čiju je ideju razradio Nikolaj Krasnov. Interesantno je da sav materijal od koga je groblje izrađeno potiče iz Srbije, gde je prethodno i obrađeno, a da su čempresi koji danas krase aleje doneti kao sadnice iz Hilandara. Srpsko groblje sa 7441. sahranjenim vojnikom centralni je deo ovog kompleksa, sa kapelom ispod koje je kosturnica. Kapelu krase stihovi poznatog srpskog pesnika Vojislava Ilića Mlađeg, a poseta ovom groblju često je prilika da se zastane pred veličanstvom istorije, ali i pronađu sahranjeni preci.

zejtinlik4

Gde se nalazi Zejtinlik

Crkva Svetog Dimitrija

Još jedna nezaobilazna stanica je svakako crkva iz vizantijskog perioda – Crkva Svetog Dimitrija. Ako ste ljubitelj arhitekture i istorije ili vernik poseta ovoj crkvi će vas ostaviti bez daha. Nalazi se u istoimenoj ulici a svetac je i zaštitinik grada Soluna.

crkva svetog dimitrija

Gde se nalazi Crkva Svetog Dimitrija

Pijace Kapani i Modiano

Posetite Modiano da biste razgledali arhitekturu XX veka i Kapiani da kupite sveže voće i povrće. U neposrednoj blizini, zapadno od Aristotelovog trga nalaze se obe pijace koje svakako ne bi trebalo da propustite.

pijaca

Boemska četvrt Laladika

Nekada siromašna četvrt, a sada omiljeno mesto za izlaske, kafu i dobru tradicionalnu grčku hranu. Restorani, barovi i noćni klubovi kojima Ladadika obiluje pretvorili su je iz starog u novi simbol Soluna, budući da je oživela u potpuno novom svetlu i nikako je ne treba zaobići.

Ladadika

Gde se nalazi boemska četvrt Laladika