Uz dolazak toplih dana i lepog vremena, redno je pobeći iz grada malo na primorje, gde se lepše i lakše diše uz jod i, po mogućnosti, miris mediterana. Ako ste ovog leta planirali u Grčku automobilom – nudimo vam nekoliko destinacija koje možete obići kako bi vam ovaj put pao lakše. Ukoliko putujete sa mališanima, možete im pokazati neke od prirodnih lepota Srbije. Ako je slučaj da pak ne možete dugo da vozite čak do Grčke, jer ukoliko ne putujete iz Niša ili Vranja, već iz nekog drugog grada u Srbiji, put može poprilično da se oduži.

prva

Prohor Pčinjski

Na 30 kilometara južno od Vranja nalazi se manastir Prohor Pčinjski i to na obroncima planine Kozjak koji su obrasli šumom. Na levoj obali istoimene reke vlada legenda da je vizantijski car podigao ovaj manastir kao zahvalnicu Svetom Prohoru Pčinjskom. Sa magistralnog puta kada se prođe Vranje pratite putokaz za manstir. Na samo 30 kilometara od skretanja sa magistrale dolazi se do ovog predivnog manastira u čijem ćete konacima moći da prenoćite.

manastir prohor pčinjski1

Manastir Prohor Pčinjski osnovan je u XI veku i drugi je najveći srpski pravoslavni hram posle Hilandara. Ukoliko ne polazite baš iz Niša pa da vam pauza nije potrebna, zastanite ovde kod ovog manastira i provedite popodne u obilasku manastira. U konacima ćete se odmoriti i sakupiti neophodnu energiju za nastavak puta.

Manastir-Prohor-Pčinjski2

Gde se nalazi manastir Prohor Pčinjski

Predejane

Motel Predejane nalazi se na 299 kilometara od Beograda, što bi rekao gosn Alvirović i predstavlja pravi šoerski raj. Tokom letnjih dana ovo mesto je u uvek puno bez obzira koji je deo dana u pitanju. Sam restoran u sklopu motela je renoviran u potpunosti, a ovde ćete moći da pojedete ukusnu lepinju, meso ili neki drugi specijalitet. Izgradnjom novog autoputa sudbina motela, kao i samog mesta je pod znakom pitanja, jer trasa novog autoputa neće prolaziti pokraj ovog simbola odmora na putu za Grčku.

predejane1

Gde se nalaze Predejane

Odmor u Negotinovu

Nema razloga da strahujete da nećete imati mesta na kojima možete da prenoćite i da zbog toga odustaje od polaska automobilom na more. Hotel Park u Negotinovu, nalazi se na 104 kilometara od srpsko-makedonske granice i prava je prekratnica između Srbije i Evzonije – graničnog prelaza koji se nalazi na 70 kilometara od Negotinova.

negotino1

Cene su zaista pristupačne a u okviru hotela imate dosta sadržaja i za najmlađe putnike. Ovde možete uplatiti noćenje sa doručkom za nešto manje od 40 EUR, a mališani će obožavati bazen u sklopu hotela i ostale zanimljive sadržaje.

negotino2

Gde se nalazi Negotino

Odmor u Đevđeliji

Na samom jugoistolu Makedonije, pri granici sa Grčkom nalazi se makedonski grad Đevđelija. Od Soluna ga deil tek sedamdesetak kilometara. Ovo područje bilo je poznato još od praistorije a današnji grad je relativno novoizgrađen. Ukoliko izdvojite čitav dan za ovaj simpatični grad u Makedoniji, možete posetiti neke bitne kulturne i istorijske tačke poput Gradskog parka, Grčke škole Cuflija i Pešačke ulice u Đevđeliji.

djevdjelija3

U ovom gradu putnici naječešće noće u hotelu po imenu Park, te kada uđete u grad pitajte nekog meštanina da vas navede kako da najbrže dođete do hotela gde ćete moći da se istuširate, odmorite i prikupite energiju za ostatak putovanja.

djevdjelija2

Gde se nalazi Đevđelija

Najbolje jagnjeće pečenje i selo Mrzenci

Ako ste ljubitelj dobrog zalogaja, a uža specijalnost pečenje smer jagnjetina, onda nemojte nikako da propustite selo Mrzenci u Makedoniji, koje se nalazi nešto severnije od Đevđelije. Do njega se lako i brzo stiže sa autoputa, tako da Vaši mrzovoljniji saputnici neće imati mnogo prilika za džangrizanje.

Mrzenci1

Neko nepisano pravilo i tradicija nalažu da se ovde svraća u povratku iz Grčke (kao što se vrši i tradicionalno točenje benzina na poslednjoj Kumanovskoj i Đevđelijskoj pumpi), ali to ne bi trebalo da utiče na Vas da posetite ovaj kulinarski dragulj i u odlasku. Većina ljudi hvali restoran Javor Džoko, ali gde god da odete nećete pogrešiti. Cene su veoma pristupačne, a kvalitet odličan, zato ne propustite ovo mesto.

Mrzenci2

Gde se nalazi selo Mrzenci

Dojransko jezero

Za samo nešto više para od onih koje biste odvojili u Negotinu, moguće je prenoćiti u hotelu Istatov u Dojranu. Osim vama neophodnog odmora, mogli biste da razgledate okolinu i prekrasnu prirodu nedovoljno poznatog Dojrana. Dojran, naime, krasi prelepo Dojransko jezero koje u poslednjih nekoliko godina probija svoj put na turističkim kartama, međutim, nažalost, i dalje u najvećem broju slučajeva kao mesto na koje svraćate na putu do Grčke.

dojran2

Ono što treba da znate o Dojranskom jezeru jeste da je najmanje dolinsko jezero u Makedoniji, a samim tim  i najtoplije. Dom je na desetine endemskih vrsta flore i faune, koja je svakako vredna divljenja. Dojran se nalazi na samoj granici sa Grčkom.

dojran1

Granični prelaz Dojran je poznat po tome da se na njemu prolazi brže nego na drugom graničnom prelazu jer nema velikih gužvi. Po ulasku u Makedoniju, nakon vožnje od nekih 145 kilometara, kod mesta Udovo videćete putokaze ka Dojranu. Od putokaza vam predstoji put od 32 kilometara do Novog Dojrana koji će vas apsolutno oduševiti.

dojran3

Gde se nalazi Dojransko jezero

Polikastro

Ukoliko do Grčke prelazite Evzoni granični prelaz, selo Polikastro je pravi izbor za dan odmora. Nalazi se tik uz Grčku granicu, odmah posle Evzoni. Porodično mesto, uređeno i čisto pružiče vam neophodan odmor posle naporne vožnje. U Polikastru možete obići okolna sela koja obiluju prelepim manastirima i netaknutom prirodom.

polikastro1

Osim toga, ovo područje poznato je i po proizvodnji, ali i konzumiranju, kvalitetnih grčkih rakija poput uza (Ouzo), koju ćete morati da probate, a možda koju i ponesete za nastavak putovanja. Nakon ovih odmora kroz Srbiju, Makedoniju i Grčku ne bi trebalo da iskusite probeleme u vožnji, neispavanost, nesanicu ili nervozu. Obiđite manastir Prohor Pčinjski, Dojransko jezero i simpatična mala mesta i selae u Grčkoj u okviru Polikastra i polako se uputite ka Solunu, solunskoj regiji i prelepom plavetnilu mora.

polikastro2

Gde se nalazi Polikastro