Sitan beli pesak koji curi između prstiju i miris kokosa koji se širi i kao da isparava iz uzavrelog peska. Blaga mediteranska klima kao da miluje svakog čoveka na plaži ponaosob, širi miris slane vode i šuštaj slame sa suncobrana upotpunjava sliku savršenog odmora. Na Sitoniji vam neće smetati ni ako izgorite stopala zbog vrelog peska jer je Sitonija dom najlepšim plažama u Grčkoj a možda i u nekim širim kategorijama – zavisi od ukusa.

plaze

10. mesto – Plaža Kalogria

Kalogria se nalazi na 5 km od Nikitija i na 15 km od mesta Neos Marmaras. Kalogria je savršeno rešenje ako Sitoniju obilazite sa decom budući da malo ostrvce sa prelepim belim peskom koje izvire na sred netaknute vodene površine budi maštu svakog plivača. Na malo peščano ostrvo je takođe moguće i popeti se budući da voda nije preterano duboka u tom predelu.

kalgoria2

Postoji bar na severnom delu plaže i tu možete iznajmiti ležaljke i suncobrane. Kalogria takođe obiluje borovima ali i malom stenovitom uvalom u kojoj ćete moći da nasamo provedete trenutke i uživate. Do prelepe plaže Kalogria takođe nije preterano teško doći budući da je isključenje jasno vidljivo a postoji predodređen parking za posetioce. Bilo kako bilo, ukoliko nameravate da obiđete Kalogriu vikendom ili u podne možda ćete imati poteškoća da pronađete parking mesto.

Plaža Kalogria

Gde se nalazi plaža Kalogria

9. mesto – Plaža Koviou

Karakteristična smaragdna boja vode na ovoj plaži ne ostavlja ravnodušnim ni one koji su proputovali čitav svet jer Koviou s pravom parira najlepšim svetskim plažama. Koviou sadrži određenu notu misterije budući da smaragdno zelenu vodu uramljuju stene pa možda nećete imati osećaj da se nalazite na moru.

Plaža Koviou

Morsko dno je izuzetno raznovrsno ovde a i pogodno za istraživanje, pa, ukoliko ste avanturisti, možete svoj poziv zadovoljiti na Koviou plaži. Ukoliko pak letujete sa porodicom ili malom decom, opet će biti razumljivo da vaš izbor bude upravo ova plaža. Tokom godine voda je ovde mirna i bez većih talasa a voda prijatne temperature do kasno u podne.

Koviou2

Gde se nalazi plaža Koviou

8. mesto – Plaža Agios Joanis

Agios Joanis je jedna od onih plaža o kojima maštate ili koje ste nekada sanjali. Ona je verovatno jedna od onih plaža koje vidite sa mesta na kome letujete ali je previše daleko da biste otišli tamo. Agios Joanis je ona plaža do koje bi ste drage volje otplivali ali se bojite da nećete imati snage da se vratite nazad. A možda i ne biste želeli da se vratite?

 agios ioannis

Agios Joanis se vidi sa Sitonijskog puta a nije isključeno ni da ćete je “čuti”. Veliki broj barova koji se nalazi na ovoj plaži ne mari za “vreme odmora” i muzika je prilično glasna veći deo dana. Osim toga, plaža duga 700 m pruža pogled na kristalnu, plavu vodu u koju ćete želeti da uđete od trenutka kada zakoračite na plažu. Agios Joanis je omiljena plaža i među mlađom populacijom jer im ne smeta muzika a uživaju u čarima bežičnog interneta duž cele plaže.

Plaža Agios Giannis

Gde se nalazi plaža Agios Joanis

7. mesto – Plaža Tristinika

Ako su vam pređašne plaže bile lake za nalaženje i za pristup sa Tristinikom ćete se svakako namučiti. Ovu plažu posečuje veliki broj kampera koji dolazi ovde da nađe nešto mira a miris slane vode neopisivo jasno se širi celom plažom.

trstenika1

Tristinika će vas prvo oduševiti svojom dužinom od čak 1300 metara a u pojedinim delovima prostire se čak 50 metara u širinu. Plaža je peščana i more tirkizno. Međutim, plitkog dela mora gotovo da i nema. More veoma brzo jurne u dubinu pa ćete se već posle nekoliko koraka naći u dubokoj vodi. Ova plaža dom je mnogim kornjačama koje mirno šetaju i čitav utisak smirenosti i relaksacije vredan je svakog napora da se dođe do nje.

trstenika2

Gde se nalazi plaža Tristinika

6. mesto – Plaža Vurvuru

Plaža Vurvuru nalazi se na samo 11 km od mesta Nikiti i jedna je od plaža koja je oduvek bila među najposećenijima. Vurvuru spada u najlepše obale u Grčkoj upravo zbog netaknute prirode. Za ljubitelje noćnog života ovo neće biti preterano inspirativna destinacija ali moguće je da ne postoji bolje mesto za ljubitelje prirode.

Vourvourou

Veliki broj misterioznih uvala, luka i malih ostrva u bližoj okolini čini ovu plažu tako zagonetnom. Voda je prilično plitka pa nećete imati problema ako putujete sa decom. Takođe, ukoliko ste zimogrožljivi Vurvuru će vam verovatno biti najprivlačnija destinacija budući da se voda topa jer je uvale štite od naleta vetra. Činjenica da nema mnogo algi i da je voda kristalno plava privlači milione turista godišnje pa vredi obići i ovu destinaciju.

Vourvourou2

Gde se nalazi plaža Vurvuru

5. mesto – Plaža Armenistis

Ako ne volite gužvu na plažama izaberite Armenistis. Ne zbog toga što nije dovoljno posećena, već zbog njene impozantne veličine. Na Armenistisu će svako naći svoj “komad peska” i moći da uživa na njemu. Južni deo plaže obiluje sadržajima tako da bi severni deo ukoliko želite da se osamite možda bio bolje rešenje.

Armenistis1

Ukoliko idete na odmor sa grupom prijatelja možete se takmičiti u skoro svim sportovima ali odbojka na pesku i dalje ostaje najpopularniji sport i na ovoj plaži. Mreža postoji kao i igralište za decu, ukoliko putujete sa decom koja još uvek nisu isprobala čari odbojke na pesku. Bar i tuševi su dostupni svima a na vama je samo da uživate.

Armenistis2

Gde se nalazi plaža Armenistis

4. mesto – Plaža Kriaritsi

Otrov se pakuje u malim bočicama. Kriaritsi je duga 600 metara a podeljena je na tri dela uvalama i brežuljcima. Na prvom delu plaže Kriaritsi nalazi se Kamp Kristina i mnoštvo kampera koji su iskusno odabrali baš ovaj deo plaže. Pesak na ovoj plaži nije beo već poprima svetložutu boju. Plaža pruža pogled na Atos. Južni deo zaliva predstavlja deo za nudističku plažu pa ako uživate u ovom načinu sunčanja, imajte to u vidu. Strastveni plivači su zaljubljeni u ovu plažu zbog činjenice da voda veoma brzo postaje duboka i stoga takvih i ima najviše na Kriaritsi plaži.

kriarici

Gde se nalazi plaža Kriaritsi

3. mesto – Plaža Kalamitsi

Ako postoji mogućnost da neka plaža živi i diše onda je to Kalamitsi. Duh kojim odiše ova plaža je toliko ljubak da mu se turisti uvek vraćaju. Mirna i prijatna atomsfera na plaži pružiće vam savršeni odmor od gradske vrućine i buke. Plaža je najvećim delom posipana sitnim kamenčićima a u zapadnom delu je peščana. Voda je izuzetno plitka i postepeno ide u dubinu. Tirkizno plavo more i nekoliko taverni u nizu gde možete nešto da pojedete i popijete bez ikakve dileme stavljaju Kalamitsi na prvo mesto turista koji isključivo žele odmor i ljubazne domaćine.

kalamici

Gde se nalazi plaža Kalamitsi

2. mesto - Plaža Lagomandra

Plaža Lagomandra nalazi se na otprilike sedam kilometara od mesta Neos Marmaras. Nalazi se na zapadnoj obali Sitonije. Čarobno beli pesak i šuma starih borova na smaoj plaži čine je jednom od najlepših grčkih plaža. Lagomandra je podeljena na dva dela malenim rtom koji se nalazi na njoj. Deo koji se nalazi bliže Neos Marmarasu je upravo deo gde možete iznajmiti ležaljku i suncobran i uživati tokom čitavog dana.

Lagomandra 1

Ako, pak, ne želite da izdvajate novac za ležaljke, budite sigurni da će vas borove šume čuvati od vrelog sunca. Plaža je lako pristupačna i ima mesta za parking – ukoliko dolazite do ovog ostrvskog raja kolima. Ukoliko se zaputite pešaka – i dalje će vredeti!

lagomandra2

Gde se nalazi plaža Lagomandra

1. mesto – Orange beach

Orange beach je rt koji deli Kavourotripes na dva dela. Ova plaža je verovatno najzastupljenija kada su u pitanju slike Sartija. Tirkizna boja mora i braškasta tekstura peska čine ovu plažu pravom oazom hedonista. Međutim, budući da hedonista ima puno, očekujte gužvu ako je ovo vaša stanica. Ukoliko želite da zauzmete mesto morate doći nešto ranije. U zaleđu plaže nalazi se borova šuma pa vam jarko sunce neće smetati u toku dana.

Orange beach

Gde se nalazi plaža Orange beach