Solun, najveći grad severne Grčke, i po mnogima možda čak i najepši grad u Grčkoj, pored ugodnih kafa na ulicama koje gledaju na more nudi i mnoštvo drugih pogodnosti i načina kako da provedete svoj odmor.

solun1

Mali je broj onih koji su ostajali u Solunu duže od dva dana a da makar nekoilko sati nisu iskoristili na šoping. Mnoštvo tržnih centara i simpatičnih komada i cena već godinama unazad privlači turiste da iz Soluna pakuju još po jedan kofer novotarija koje su kupili u ovom prelepom gradu.

solun2

Aristotelova ulica i Tsimiski

Ako kafu pijete negde u blizini Aristotelove ulice, koja je glavna šetačka zona, imaćete priliku da razgledate veliki broj butika sa markiranom garderobom svetski poznatih i priznatih brendova, kao i domaćih i stranih dizajnera. Levo i desno od Aristotelove ulice širi se mreža poprečnih ulica od kojih su neke Nikis, Egnatia i Tsimiski, kojima veliki broj ljudi užurbano hoda punih ruku. Upravo ove ulice pravi su raj za one koji su došli ovde da kupuju!

aristotelova ulica1

Ceo ovaj prostor blizu mora, duž cele ulice od trga do kule obiluje poznatim buticima. Međutim, budite spremni da za ovu vrstu šopinga izdvojite malo više od onoga na šta se navikli budući da su butici koji se ovde nalaze nešto ekskluzivniji : Prada, Hugo Boss, D&G, itd. Idući dalje od mora ka kopnu smenjuju se markirane prodavnice onima koje su nešto jeftine poput Zare, Manga i Benetona u kojima ćete na sniženju moći da priuštite sebi veliki broj stvari.

uz more

Tržni centar Cosmos

Ipak, za prave ljubitelje šopinga zona oko Aristotelove ulice ne predstavlja ono zbog čega su došli. Najveća satisfakcija svih pasioniranih kupaca je svakako najveći tržni centar na samom izlazu iz grada na putu ka aerodromu – Cosmos. Rasprodaje kreću u drugoj polovini jula i traju do kraja avgusta. U Cosmosu ćete moći da kupite mnoštvo brendirane i kvalitetne garderobe po pristupačnim cenama, pogotovo za vreme sniženja. Osim butika, u Cosmosu imate i restorane, kafiće, markete ukoliko vam je potreban odmor.

cosmos1

Ukoliko u Grčku niste otputovali kolima, do Cosmosa se ipak može stići i gradskim autobuskim linijama. Sa Aristotelovog trga možete uhvatiti autobuske linije 36 i 45 koje će vas dovesti pravo ispred tržnog centra Cosmos.

Gde se nalazi Tržni centar Cosmos u Solunu?

 

Razlog zašto je Cosmos toliko popularan možda leži u tome što je pod njegovim krovom čak 209 prodavnica a 37 restorana i kafića, supermarket, bioskop, mesto za kuglanje, crkva i ostalo. Od 209 prodavnica koje su dostupne kupcima ima dosta onih gde možete kupiti mirisnu i kvalitetnu kozmetiku poput britanskog Body Shop ili Sephore, Korres, Fresh Line i ostalih. Garderoba se prodaje od onih luksuznijih brendova do nešto komercijalnijih ali su cene, pogotovo za vreme rasprodaja, i više nego pristupačne.

cosmos2

U okviru celog šoping centra imaćete besplatni Wi Fi signal koji će vam možda olakšati snalaženje u ovako impozantnom tržnom centru. Ukoliko ste odlučili da se kolima zaputite u Cosmos nemojte previše brinuti oko traženja parking mesta. Veliki parking je na usluzi svakog dana u toku nedelje svim posetiocima Cosmosa. Parking je besplatan ako se zadržavate pola sata ili manje, svakog dana posle 20h i nedeljom. Osim u ovim situacijama, parking se naplaćuje 1.5 EUR dnevno.

cosmos3

Međutim, ako ne želite da idete autom, jednodnevne ture do Cosmosa su već uobičajena stvar za skoro sve turističke agencije. Vodite računa, međutim, da se ne uputite u Cosmos baš u nedelju jer prodavnice rade svakim radnim danom do 21h a subotom do 20h. Stoga, ukoliko dođete u nedelju u Cosmos jedini izbor vam može biti restoran, bioskop ili kuglanje.

cosmos4

Tržni centar Jumbo

Možda nije pravi izbor za vas ali za vaše mališane sigurno jeste. Upravo preko puta tržnog centra Cosmos nalazi se tržni centar Jumbo. Jumbo obiluje svime što vam je potrebno kada su mališani u pitanju. Garderoba za decu i igračke su najzastupljenije. Oprema za bebe, celokupan školski probor i čak ponešto od kancelarijskog materijala može se naći upravo ovde.

jumbo1

Osim dečije opreme u tržnom cenru Jumbo možete kupiti i neke sitnice za kuću poput stolnjaka, zavesa, zavesa za dečije sobe ali i nešto kancelarijskog pribora po veoma pristupačnim cenama.

jumbo2

Gde se nalazi Jumbo u Solunu?

 

Mega outlet

Brugi, Converse, Desigual, Miss Sixty, Nike, Pepe Jeans i mnogi drugi brendovi samo su jedan deo od velikih 400 poznatih brendova zastupljenih u 80 prodavnica u Mega Outletu koji se nalazi u blizini tržnog centra Cosmos.

mega outlet solun1

Mega Outlet poznatiji je kod muške populacije jer vlada uvreženo mišljenje da je muška garderoba u široj ponudi od ženske. Bilo kako bilo u većini od ovih 80 prodavnica ćete morati da se potrudite da “izronite” to što vam treba. Posebno se oseća razlika u cenama sportske garderobe u Mega outletu za razliku od cena u Srbiji. Trenerke, šuškavci i majice su najprodavaniji komadi u ovim prodavnicama upravo iz gorenavedenog razloga.

mega outlet solun2

Gde se nalazi Mega Outlet u Solunu?

Ikea

Jedna poptuno neverovatna stvar kada je Ikea u pitanju je sledeća: parking ispred Ikee je besplatan. Ukoliko želite ovde možete svraćati svakog dana da odaberete ponešto za kuću a parking ćete platiti 0 EUR. Kućni aparati i sve ostalo što vam je potrebno da  biste opremili svoj dom i pretvorili ga u ono o čemu ste oduvek maštali – ali po mnogo nižim cenama – sve možete naći u Ikei.

ikea1

Vodite računa o tome koji je dan kada se budete zaputili u Ikeu jer upravo kao i Cosmos, Ikea je otvorena od ponedeljka do petka do 20h, a subotom do 21h što implicira da nedeljom treba zaboraviti na Ikeu i otići na plažu. Ukoliko se uputite u šoping u Solun nemojte preterano brinuti oko rute. Jednom kada dođete do ovog malog ostrvceta šoping sveta svi ovi tržni centri su vam u prečniku od 2 do 3 km. Stoga, naoružajte se strpljenjem i živcima i krenite u potragu za onim po šta ste došli.

ikea2

Gde se nalazi Ikea u Solunu

Povraćaj PDV-a u Grčkoj i tax free sistem

Građani Srbije imaju pravo na povraćaj poreza ukoliko se vraćaju iz insotranstva gde su kupili robu i neiskorišćenu je unose u Srbiju. Stoga je zgodno znati da je potrebno zatražiti “Tax free global refund Cheque” u prodavnici u kojoj se pazari da bi se novac refundirao. Stopa PDV-a u Grčkoj iznosi 23%.

povracaj poreza grcka1

Overeni ček je potrebno priložiti zajedno sa računom na carini, a novac možete podići već u Freeshop-u. Takođe je dobro znati da je neophodno da vam račun bude najmanje 120 EUR kako bi ceo proces povraćaja PDV-a mogao da se realizuje. Ukoliko putujete avionom overen ček treba samo pokazati na šalteru na aerodromu, zajedno sa računom, i u većini slučajeva će vam novac odmah biti isplaćen.

povracaj poreza grcka2

Ukoliko posećujete Grčku u ovim letnjim mesecima imajte na umu sve gorenavedeno, popijte kafu na Aristotelovom trgu i krenite lagano u obilazak ostalih trgovačkih znamenitosti sa jakim predznanjem i, naravno, ne zaboravite da uživate u tome.

kraj

Smeštaj u Solunu

Smeštaj u Solunu najlakše možete pronaći na sajtu Leto u Grčkoj i to tako to ćete stupiti u direktnu komunikaciju sa vlasnikom i na taj način sebi obezbediti najbolje uslove boravka.

smestaj solun